Weimari vizsla, avagy a vadászkutyák gyöngye

A weimari vizsláról általában, avagy miért válasszuk az adott fajtát?

Alapvetően, amikor a weimari vizsláról beszélünk elsősorban a rendőr kutyák jutnak eszünkbe, legalábbis nekem egyértelműen ez ugrik be az adott kutyusokról. A wemairi vizsla abszolút nem összetévesztendő a magyar vizslával, ami vöröses barnás szőréről ismert. Ezzel ellentétben a weimari vizsla sokkalta inkább ezüstös, szürkés színű, valójában igazi méltósággal megjelenő szinte már-már arisztokratikusnak mondható kutyafajta, mely egyértelműen tiszteletet parancsol a közvetlen környezetében. Alapvetően nyilván vadászkutya, hiszen kifinomult érzékszervei maximálisan alkalmasak arra, hogy a legsikeresebben és eredményesen vadásszon, de mára már természetesen nem csupán erre tartják az adott fajtát, hiszen házőrző kutyának is kiváló, illetve ezentúl számos egyéb jellegű célra is megfelel, például gyermekek mellé kifejezetten ajánlott, hiszen híres önzetlen gyermekszeretetéről, illetve emellett még terápiás jellegű kutyának is abszolút alkalmas. Kifejezetten ajánlott családi kutyusnak is, de csupán akkor, ha megfelelően foglalkoznak vele és elég időt szentelnek annak, hogy tényleg minőségi időt töltsenek az adott kutyussal. Az alábbiakban egy rövid jellemrajzot kívánok nyújtani az adott kutyafajáról és arról, hogyan érdemes tartani hosszútávon és milyen életvitelbe illeszthető bele a tartása.

A weimari vizsla jelleme, avagy az arisztokrata kutya

Alapvetően, mint már a fentiekben is említettem az adott kutyusnak tulajdonképpen a vérében folyik az arisztokrácia, hiszen úgy lett nevelve, illetve kitenyésztve, hogy a nemeseknek, legyen a vadászkutyája. Éppen ebből az okból kifolyólag a tartása is igen körülményes és bizony magas igényekkel rendelkező kutyáról beszélünk. Az adott kutyafajta a weimari hercegi udvarba lett kitenyésztve éppen ezért mondjuk azt, hogy egy ízig-vérig arisztokrata kutyáról beszélünk a weimari vizsla személyében. A vadászképességei egyenesen páratlanok, hiszen kifinomult orra, elképesztően nagyra becsülendő kitartása és egyébként meglepően nagy ereje és engedelmessége a legkiválóbb vadászösztönökkel ruházza fel az adott fajtát.  Szintén előnye, hogy nem csupán nagyon engedelmes, de bizony vészhelyzet esetén is rendkívül fegyelmezett tud maradni, így akár még egy lövés vagy egy komoly vészhelyzet sem tudja kizökkenteni bátorságából és odaadó engedelmességéből. Én személy szerint elképesztően csodálom az adott kutyafajtát mind a jelleméért, mind a viselkedéséért, hiszen ezeknek köszönhetően kitűnő társ lehet akár egy egész életen át. Szintén kiváló képességei közé tartozik, hogy kiváló nyomkereső így nem véletlen alkalmazzák a vadászat mellett rendszeres jelleggel nyomozók mellé nyomkereső kutyának is.

Weimari vizsla, mint családi kutya?

Érdekes felvetés természetesen az is, hogy egy ilyen jellegű kutyust vajon be lehet e orientálni családi kutyaként. Úgy gondolom nehéz erre megfelelő választ adni, hiszen egyrészt nyilvánvalóan egy kiemelkedően kiváló jellemű kutyáról beszélünk, mely bármilyen ember számára hű társ lehet, ugyanakkor kérdéses, hogy vajon a kutyus igényeit ki tudja e elégíteni az, ha egyszerű családi kutyaként funkcionál, és nem e hiányzik e számára a vadászás és az olyan jellegű feladatok, melyben ki tudja élni a tehetségét és a képességeit. Pontosan emiatt a tenyésztő hazájában, Németországban például kizárólag vadászkutyának árulják az adott kutyafajtákat, hiszen úgy vélik egy ilyen képességekkel rendelkező állatnak kínszenvedés lealacsonyodnia csupán „családi kutya “ státuszba. Természetesen én ezzel nem igazán értek egyet, hiszen ha a jószág igazán szerető családba kerül, ahol rendszeresen foglalkoznak vele és ténylegesen minőség időt töltenek vele nap, mint nap akkor egészen biztos vagyok abban, hogy a kutyus imádni fogja a családját és nem fog hiányt szenvedni szeretetben így nem fogja úgy érezni, hogy kihasználatlanok a képességei. Természetesen, aki egy weimari vizsla mellett dönt, annak számolnia kell azzal, hogy bizony ténylegesen rengeteg törődést igényel a kutyus, amit a boldogsága érdekében mindenképpen meg kell adnia számára, de amennyiben a törődés terén nincsen gond, akkor garantáltan állítom, hogy a lehető leghűségesebb társa lesz az embernek a földön. Akit bővebben érdekelnének a weimari vizslák az mindenképpen nézzen utána tüzetesebben az adott fajtának és érdeklődjön afelől, hogy milyen jellegű törődés ajánlott számukra a leginkább, hiszen amennyiben ezt képes lesz számára nyújtani a gazdája, akkor egészen biztosan a lehető legjobb döntést hozza ezzel a választással és egy kiváló kutyust fog társául választani.