Korona vírus PCR teszt, avagy miért jó opció a tesztelés?

A korona vírus PCR teszt, és a tesztelés

Úgy gondolom, hogy amennyire központi kérdéssé vált a korona vírus és annak a terjedése, egyre inkább elkerülhetetlen az, hogy valamelyest érintkezzünk az adott korral és legalább a közeli ismeretségi körünkben ne találkozzunk olyan emberrel, akit esetleg érintene az adott vírus. Az ilyen esetekben pedig nagyon ajánlott a korona vírus PCR teszt, mely a lehető legnagyobb pontossággal képes kiszűrni az adott vírust és megállapítani azt, hogy a tesztelt alany hordoz e bármiféle vírust.

Én személy szerint egyébként a korona vírus PCR tesztet a lehetőségekhez mérten kötelező jellegűvé tenném, ugyanis amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy valójában vírusosak vagyunk e vagy sem akkor nyilvánvalóan sokkal felelősségteljesebben tudunk viselkedni és még sokkal inkább tudunk vigyázni embertársainkra. Mindenesetre, ha az egész lakosságot nem is érintő korona vírus tesztet valóban nem lehet megcsináltatni, de azokét az emberekét abszolút, akik külföldről érkeztek az országba így pedig egészen sok bonyodalmat ki lehetne küszöbölni hosszútávon és emellett, sokkalta emberségesebb intézkedéseket lehetne behozni a vírus megállításra. Én személy szerint azt tanácsolom, hogy aki csak teheti, végezze el a korona vírus tesztet a maga és a közvetlen környezetének a biztonsága érdekében. Természetesen ez szimplán egy megfontolandó tanács, melynek vagy eleget tesz az ember vagy nem, de én már csak a nagyszüleim és az idősebb korosztályba tartozó rokonaim felé tartozó tiszteletből is el fogom végezni a korona vírus PCR tesztet, hogy az ő egészségük és biztonságuk mindenképpen megmaradjon. Az alábbiakban némi útmutatást nyújtanék a korona vírus PCR tesztjéről és annak elvégzésről.

Korona vírus PCR teszt, és hogyan működik az adott tesztelés?

A koronavírus – SARS-CoV2 direkt kimutatása, az úgynevezett PCR teszt, mely kimutatja, hogy a teszt alany valójában hordozza-e a szervezetében a korona vírust vagy sem. A tesztnek valójában van egy olyan jellege is mely a képes kimutatni azt is, ami már áthaladt a szervezetünkön, vagyis a vírus ellen termelt ellenanyagok kimutatása ismertebb nevén szerológia teszt, azt mutatja ki, hogy akár tünetmentesen is, de amennyiben elkapta korábban a vírust és már átesett rajta azt is képes kimutatni az adott teszt. 

Alapvetően a korona vírus PCR teszt a vírus RNS-ét képes kimutatni az orrból és a garatból vett mintákon keresztül. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására is egyaránt abszolút alkalmas, ugyanis maga a teszt nem a fertőzöttséget mutatja ki, hanem hogy az adott vírus jelen van-e a légutakban vagy sem. Úgy gondolom, hogy a visszajelzések alapján a PCR alapvetően teljesen megbízható és már nagyon alacsony vírusszint esetén is képes pozitív eredményt kimutatni. Alapvetően nagyon fontos információ, hogy a PCR vizsgálatot csak háznál végeznek a szakemberek a járványügyi biztonsági okok miatt, méghozzá igen komoly és rendkívül magas biztonsági faktorú védőfelszerelésben.

Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy abban az esetben is, ha a rendelő alternatíváját válasszuk és abban az esetben is, ha az otthoni mintavételt választanánk, mindkét helyen a legprofesszionálisabb szintű biztonsági előírások betartásával végzik a mintavételt.

Hogyan lehet korona vírus PCR tesztet végeztetni?

Fontos tudni, hogy a tesztek elvégzéséhez első körben online belgyógyászati konzultáció szükséges ugyanis a legtöbb esetben az adott orvos határozza meg, hogy a tesztet szükséges e elvégezni, továbbá amennyire tudom a legújabb törvény rendelet alapján már háziorvos is előírhatja a tesztet.

A korona vírus PCR teszt esetén a mintákat laboratóriumi vizsgálatok során szakszerű eljárással és tesztekkel vizsgálják meg a szakemberek, az eredményt pedig szakorvos vizsgálja meg és értékeli ki. Amit feltétlen szükséges tudni, hogy pozitív eredményeket a törvényi előírások értelmében az orvos hatóság felé köteles jelenteni a teszt eredményét. Ez pedig nyilvánvalóan további, kötelező erejű intézkedéseket vonhat maga után, melyekkel egyértelműen számolnunk kell abban az esetben, ha korona vírus tesztet végeztetünk magunkon. Persze az eredménytől való tartás sémiképpen ne legyen kizáró ok afelé, hogy ne végezzük el a legkisebb gyanú esetén is a tesztet. Hiszen ez lapvetően nem csupán a mi érdekünk, hanem a közvetlen környezetünk érdeke is, akiknek egészsége érdekében feltétlenül fontos erre oda figyelnünk és figyelembe vennünk azt, hogy bizony az idősebb korosztály számára ez egy abszolút veszélyes betegség, melyet feltétlenül fontos nekik elkerülniük és a lehető legjobban védekezni ettől. Éppen ezért én a lehető legkisebb gyanú felvetülése okán is feltétlenül ajánlom a korona vírus PCR tesztnek az elvégzését.