Tippek, trükkök holker díszléc felhasználására

Mit kell tudni a holker lécekről?

Díszlécek, rozetták és stukkók nem csak esztétikusabbá teszik az otthonunkat, de hosszútávon elrejtik a falak találkozásánál keletkező elszíneződéseket, repedéseket, esetleg két szín találkozásánál az egyenlőtlenségeket. Használhatjuk őket falon és mennyezeten, sarkoknál, világítás vagy függöny karnis elrejtéséhez, vagy akár kültéren is. A holker tulajdonképpen a falsarkokban és a mennyezeti csatlakozásnál található homorulat, lekerekített vakolat. Azokat a díszléceket, amelyeket ennek a takarására találtak ki, holkerlécnek, holker díszlécnek nevezzük. Az ezredforduló óta azonban már nem csak esztétikai funkciót töltenek be az efféle megoldások, hanem további funkciókat is lehetővé tesznek. A továbbiakban ezeket vesszük górcső alá.

A holker lehet mintás vagy sima. Lényegében a sarok és a mennyezet találkozási pontjának takarására-díszítésére szolgál. Ezeket a profilokat általában XPS polisztirol vagy EPS hungarocell anyagból gyártják, így sokkal könnyebbek, mint a gipszből készült stukkók. Ennek előnye az, hogy akár gipszkarton mennyezetre, válaszfalra is felrakhatók.  Kaphatóak színes és fehér színű változatok, illetve az utóbbiak bármilyen színűre lefesthetők. Ezek abban az esetben előnyösek, ha a színválasztékban nem találunk nekünk megfelelőt, ugyanakkor a festésnél érdemes maszkoló szalagot használni, hogy csak oda jusson a festékből, ahová szánjuk. Sok lehetőség rejlik a holker lécekben, számtalan alakítási lehetőség, így minden esetben lehetőség van az egyedi megoldásokra többletköltségek nélkül akár. A megtakarított időről és energiáról nem is szólva!

Holker díszlécbe rejtett világítás

A holker jó választás abban az esetben, ha rejtett világítással, hangulatvilágítással szeretnénk emelni otthonunk légkörét, esztétikáját. Akár irányított LED spotokkal is kiegészíthetők. Így nem csak modern, elegáns összeképet kapunk, de energiatakarékos világításunk lesz a lakás bármelyik helyiségében. A kivitelezés is egyszerű, mert ezekre az esetekre egy speciális díszlécet fejlesztették ki, amelynél elsődleges szempont volt az egyszerű, problémamentes felszerelés. A led spotokkal kiegészített stukkók a konyhában és a fürdőszobában érvényesülnek igazán, mivel direkt fényt bocsájtanak ki. A nappaliba, hálószobába érdemes ledszalagot választani, mert a szórt fény nagyszerű hangulatteremtő. Mindkét világítástípushoz kaphatóak speciális lécek, amelyekbe gond nélkül telepíthetők a lámpák. Konyha esetében nagyon jól tud mutatni az oldalfal mentén lévő stukkóba alsó részébe épített spot-csokor, akár a fő fényforrás mellett, kiegészítésként. Néhány led spotlámpa stukkóba építve kiválóan alkalmas reggeliző pult vagy étkezőasztal megvilágítására is. A különböző formakialakításoknak köszönhetően stukkó rögzítéséhez elegendő egyetlen sík felület, a mennyezet. Keressük a kimondottan stukkólámpákat, amennyiben szimpatikusak ezek a lehetőségek. Abban az esetben, ha nem találunk az ízlésünknek megfelelő konyhai, fürdőszobai lámpát, ezek szintén kielégítő lehetőségeket nyújtanak. Ráadásul az egyre népszerűbb tükörmegvilágítások a fürdőszobákban is ízlésesen megoldhatók holker felhasználásával.

A kivitelezéshez olyan díszlécekre van szükség, amelyeket kimondottan LED világításhoz fejlesztettek ki. Érdemes már az elején olyan gyártót, termékcsaládot nézegetni, amely nem csak a léceket, de felszereléshez, telepítéshez szükséges kiegészítőket is forgalmazza. Szerencsére az anyaguk miatt ezek a holker lécek könnyűek, így nincs szükségük alátámasztásra, s így nem jár a felszerelésük extra költségekkel. Ha előrelátók vagyunk, olyan termékcsaládot választunk, amelyhez sarokelemek is tartoznak, így nem kell a későbbiekben a vágással és illesztéssel bajlódnunk. Sőt, ilyen estekben a családhoz rendszerint karnistakaró díszlécet is gyártanak, így az összhang az egész lakásban ugyanaz lesz.

Karnistakaró holker megoldások

Nem minden otthonnak állnak jól a karnisok. A modern hangulatú belső tereket megtörik. Talán még rosszul is néznek ki. Ez természetesen attól függ, milyenre esett a választásunk, azonban az kétségtelen, hogy néhány apró trükkel egy sokkal esztétikusabb látvány alakítható ki. Ugyanúgy választhatunk mintás vagy egyszerű profilok közül. A hagyományostól abban térnek el, hogy a karnishoz igazodó ragasztófelülettel rendelkeznek. A klasszikus díszléc felrakása során a stukkót mind az oldalfalon, mind a mennyezeten tudjuk rögzíteni stukkó ragasztó segítségével. A nyílászárók fölött azonban kiesik az oldalfali ragasztófelület, a karnistakaró díszlécet csak a mennyezetre tudjuk rögzíteni. Így a nyílászárók fölött elhelyezett karnistakaró díszléc formájának lehetővé kell tennie, hogy a díszlécet kellően stabilan tudjuk felrakni. Emiatt ezeknek a léceknek a felső, mennyezeti ragasztófelülete nagyobb. Cserébe könnyedén és gyorsan felhelyezhető. Akár mi magunk is megtudjuk oldani a kivitelezést.