Kutyameleg van! Létezik hűtőmatrac kutyáknak?

Létezik hűtőmatrac kutyáknak?

Az elmúlt években minden nyáron megdőlt a melegrekord, ami nem csak minket, embereket, hanem négylábú kedvenceiket is megviseli. Hogyan segíthetünk nekik elviselni ezt az időszakot? Számos praktika létezik erre, és egyre több megoldás születik a gazdik és kedvenceik megsegítésére. Ezek közül egy a hűtőmatrac kutyáknak, a kihelyezett pancsoló, a hűtött helyiség, a friss víz és az árnyék biztosítása. Amennyiben olyan kutyusunk van, akinek rövid, ritkás, fehér, vagy valami következtében a bőrfelszínéről leborotválták a szőrt, a napégés elleni védelemről is gondoskodnunk kell. Nyugodtan használjunk emberi naptejet, de figyeljük, nem alakul-e ki tőle allergiás reakció. A napsütésben az aszfalt hamar felforrósodik, amit mi a cipőnkön keresztül csak akkor veszünk észre, ha már megolvadt és beleragadtunk. Kutyánk viszont csupasz talppal rohangál rajta, így könnyen szenvedhet akár komoly égési sérüléseket is. Mielőtt sétára indulnánk, ellenőrizzük kezünkkel, nem meleg-e a járda, és ha mi nem szívesen sétálnánk rajta mezítláb, akkor kutyáinkat se kényszerítsük erre! Ügyeljünk arra, hogy ne mozgassuk túl őket a nagy melegben, mert szintén hőgutához vezethet. És soha, de soha ne hagyjunk kedvencünket az autóban! Az autó árnyékban is hamar felmelegszik, hát még a napon! Még ha a levegő hőmérséklete nem is tűnik olyan magasnak, a napsütéstől az utastérben ennél sokkal melegebb van. Csak pár perc és a hőguta már borítékolható. Minden évben cikkek tucatjai jelennek meg a felelőtlen gazdákról és pórul járt kedvencekről, akik mérhetetlen szenvedésen mentek keresztül.

Miért hasznos a hűtőmatrac kutyáknak?

Tudnunk kell, hogy kedvencünk hőháztartása másképp működik, mint a miénk. Amíg mi izzadás útján szabadulunk meg a felesleges hőtől, addig kutyáinknak jóval kevesebb verejtékmirigy jutott, azok is főleg a talpuk környékén található. Ezért ők a lihegéssel hűtik testüket, s mivel így a hőcsere kisebb felületre korlátozódik, érzékenyebbek a melegre, mint mi, emberek. Ha a hőmérséklet tartósan a kutya átlaghőmérséklete fölé emelkedik, nem tudja megfelelően hűteni magát és hőgutát kaphat. A nagy bundájú és tömpe orrú fajták, valamint az idős, beteg kutyusok különösen veszélyeztetettek. A hőguta nagyon súlyos állapot. Az állat testhőmérséklete az átlagos 38°C-ról, akár 40-43°C-ra emelkedhet. 41°C felett a fehérjék elkezdenek kicsapódni, amelynek visszafordíthatatlan következményei lehetnek, még ha sikerül is normalizálni a kutya hőmérsékletét. Ahogy telnek a percek a hőguta beálltától kezdve, úgy csökken az esély a túlélésre. Ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan biztosítsunk kedvencünk számára bizonyos körülményeket. Ilyen az állandó, friss víz és az árnyékos pihenőhely. Benti kutyák esetében a hűtött helyiség az ideális. A légkondicionálóval azonban óvatosan kell bánni, mert megfázáshoz is vezethet a használata. Ha olyan lakásban tartjuk, amit nem tudunk lehűteni, vásárolhatunk neki speciális hűtő fekhelyet, ahol komfortosan tud pihenni. Ilyen a hűtőmatrac kutyáknak is.

Hogyan működik a hűtőmatrac kutyáknak?

A hűtőmatrac kutyáknak több méretben elérhető a gazdik számára, így könnyedén kiválaszthatjuk a kedvencünk adottságainak megfelelőt. Ezek a matracok hőre zseléssé váló, hűsítő hatású anyaggal vannak megtöltve, tehát semmi egyébre nincs szükség, csak, hogy kedvencünk leheveredjen rá. Nem elektromos árammal működik, tehát nem kell attól félnünk, hogy zárlatos lesz, sem rendszeresen kihúznunk a konnektorból. Előzetesen sem kell hűteni. A kutya egyszerűen ráfekszik, és máris beindul a hűtő folyamat, a kutya súlyának hatására. A légkondicionálókkal ellentétben nem éri extrém külső hatás négylábú barátunkat, hanem minimális hőmérsékletkülönbséget biztosít, ami pont elég arra, hogy jól essen neki. A hűtőmatrac kutyáknak speciális, állatbarát anyagból készül, arra az esetre, ha kedvencünk csócsálós fajta. Azonban, ha megsérült már, akkor sajnos meg kell tőle szabadulnunk. Bár az anyag nem mérgező, nem is alkalmas fogyasztásra.

A hűtőmatrac kutyáknak olyan helyre kerüljön, ahol nem éri közvetlen napfény. Ez a matrac állapotának óvása miatt és persze kutyusunk megvédése miatt is fontos. Amennyiben a hűtőmatrac kutyáknak összekoszolódig, elég egy nedves törlőkendővel letörölnünk róla a koszt, mivel vízhatlan anyagból készült a huzata. Semmiképp se mossuk mosógépben a matracot! Bizonyos hűtőmatracok alsó része csúszásgátló anyagból készül, így nem gyűrődik, mozdul el a használat közben. Ez különösen az izgő-mozgó kutyusoknál hasznos, akik lelkesen ugranak minden apró mozzanatra, hívásra. Ha külön kosara, vagy ágya van, akkor oda is tehetjük. Fontos, hogy a kutya méretének megfelelőt válaszunk, hogy kényelmesen elférjen rajta, és könnyedén az ágyába igazítható legyen. Mivel összehajtható, nyaralásra, utazáshoz is praktikusan szállítható, ráadásul évekig tartós (amennyiben nem rágja meg négylábú barátunk).