Mit kell tudni róla: az alumínium radiátor?

Miért jó az alumínium radiátor?

A fűtésrendszer kialakítása vagy korszerűsítése örök dilemma. Nehéz kérdés, hogy acél-vagy alumínium radiátort válaszunk. Az alumínium radiátor könnyebb és elegánsabb típus elődjeinél és általában tagosítható is. Ez azt jelenti, hogy tetszőleges méretben és fűtőteljesítménybe kaphatóak. Az alumíniumradiátorok élettartama rendkívül magas. Az 1970-es években kezdték el alkalmazni tömegesen a lakásokban, és a mai napig kifogástalanul működnek. Csere esetén – mivel alumíniumból készülnek – 90%-ban újrahasznosíthatók, ezért használatuk után is értékesek. Hátránya közé tartozik viszont az, hogy régi, meglévő fűtésrendszerbe csak kockázatosan szerelhető be. Ha a fűtési rendszerben találhatók például rézvezetékek, akkor a fellépő elektrokémiai reakciók miatt az alumínium radiátor hamar tönkremegy és kilyukadhat a fűtőtest.

Kis vastagsága (55mm körüli) ellenére nagy fütőfelülettel rendelkeznek. Kis víztartalmuknak hála gyorsan felfűthetők, és alacsony hőmérsékleten is jelentős a hőleadásuk. Nem mellékes, hogy kialakításuknál arra is gondoltak, hogy ne érintkezzenek a fallal, ne porolják össze az, se a függönyöket.

Utólagosan is tagosíthatók, ezért, ha egy helyiséget átalakítunk, bővítünk nem kell lecserélni nagyobbra a radiátort, hanem a megfelelő tagszámmal bővíthetjük.

Hova építhető be alumínium radiátor?

Az esztétikai szempontok és az üzemeltetési körülmények tisztázása a legfontosabbak az új radiátorok vásárlásakor. Érdemes az utóbbiból kiindulni és csak utána mérlegelni, milyen legyen a készülék kinézete. Ha nem mérlegük, mit bír el új vagy meglévő fűtésrendszerünk, az komoly kellemetlenségeket okozhat. A fűtőkör állapotának felmérésénél vizsgáljuk meg, hogy gravitáció vagy keringtető szivattyúnk van-e, milyen a szigetelés állapota és minősége, milyen a hőmérsékleti gradiens, új fűtőtesteket vegyünk, vagy a régi javítsuk meg, Ezért távfűtött lakásoknál, tömbfűtéseknél, régi házak fűtésrendszerénél figyelembe kell venni a már beépített radiátorokat. Például:

  1. Az alumínium radiátort acéllemez radiátor helyére csak a fűtést üzemeltető írásos engedélyével lehet. Az üzemeltetőnek garantálnia kell, hogy nem lágyítja a fűtővizet, nem alkalmaz még átmenetileg sem vegyszeres kezelést, és hogy szűrőrendszer van beépítve a le­begő, leváló szemcsék kiválasztására.
  2. Régi/új alumínium radiátor helyére alumínium radiátor bármikor beépíthető. A beépítésénél ügyelni kell arra, hogy ne lépjen fel nagy áramlási sebesség, azaz kavitáció.
  3. Acél-vagy öntöttvas radiátor helyére, egyedi fűtésrendszerbe gond nélkül beépíthető az alumínium radiátor. Kivéve, a vegyszeres kezelés, vízlágyítás esetében. A radiátor cseréjekor vagy bővítéskor figyelembe kell venni a különböző kialakítású radiátorok belső áramlási ellenállását, amely beszabályozással korrigálható.
  4. Az alumínium radiátor telepíthető párás, nyirkos helyekre is, például uszodákban, konyhákba vagy akár gépkocsimosókba. Ehhez csak az előzőekben leírt üzemeltetési feltételeknek kell teljesülnie. Felületi sérülés esetén sem alakul ki esztétikát romboló, élettartamot csökkentő rozsdásodás.

Ha pedig már tisztáztuk, mik is üzemeltetési szempontból a lehetőségeink, jöhet az esztétikai válogatás. Persze mindenki szeretné minél kisebb kompromisszumok árán meghozni ezt a döntést, de a jó hír az, hogy a gyártók már szebbnél szebb, kifejezetten minimalista darabokat dobnak piacra, így sosem kényszerülünk majd megalkuvásra. Érdemes a Ventil webáruház (https://www.ventil.hu/aluminium-radiator-romantik-es-viking-radiatorok) weboldalán körülnézni, ha egy széles választékból szeretnénk szemezgetni, avagy csak tájékozódni.

Tévhitek az alumínium radiátor kapcsán

Az egyik ilyen tévhit az, hogy ezek a radiátorok révcsővel nem szerelhetők. Ez rendszerint nem okoz meghibásodást, lyukadást. Az alumínium és a réz közötti korróziót a két elem közé telepített acél közcsavar akadályozhatja meg. A fűtésrendszer megtervezése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a radiátorok élettartalma kielégítő legyen. Ez kiterjedt a gyártók által meghatározott garanciális feltételekre is. A tagosított alumíniumradiátorok rugalmas tömítésének egyik ritka előnye, hogy a nyaralókban, garázsokban esetlegesen szétfagyott radiátorok nem roncsolódnak, deformálódnak, kis költséggel javíthatók. A radiátorok bármilyen színben rendelhetők, mennyiségtől függetlenül, egy radiátoron belül több színből is. A színösszeállításnak csak a belsőépítészek fantáziája szab határt.  A korszerű eljárásoknak köszönhetően sokféle faerezetű és márványhatású felület alakítható ki, és a szublimációs eljárással létrehozott minta a színterezett felület teljes keresztmetszetében megjelenik a szilárd felületen.

Milyen kialakítású alumínium radiátor kapható?

Vertikális, horizontális, térelválasztó vagy süllyesztett radiátorok közül választhatunk. A forma megválasztásánál mérlegeljük azt, hova kerül az új fűtőtest, hiszen ezeknek megvan a maga rendeltetése. Például a süllyesztett radiátorokat kimondottan terasz és erkélyajtók elé ajánlják. Ugyanígy helyiségek szerint is változó a radiátorok kialakítása. Más-más radiátorok hatékonyak és esztétikusak a lakóterekbe, fürdőszobákba, konyhákba, esetleg folyosókra és előterekre. A helyigények ilyenkor kiemelten mérlegelendők.

Mielőtt belefognánk egy-egy nagyobb átalakításba, konzultáljunk megbízható szakemberrel arról, melyik megoldás a legkedvezőbb a számunkra. Ne csak a készülékek árait, de energiafelhasználásuk és leszerelés utáni sorsukat is mérlegeljük.